Kennel Rayon Lunaire

Bretagnenbassetteja

Rayon Lunairen jalostusstrategia

Kennel Rayon Lunairessa kasvatetaan bretagnenbassetteja pienimuotoisesti ja harvakseltaan. Kaikki jalostukseen käytetyt yhdistelmät on harkittu tarkkaan ja suunniteltu niin, että pystyn kotiin jäävän pennun kautta jatkamaan jalostustyötäni.


Toiminnallani pyrin tähtäämään bretagnenbassettien geenipoolin laajentamiseen. Näin ollen kennelin pentueiden sukusiitos tulee seitsemän sukupolven osalta olemaan alle 3 % (käytettäessä täysserkkuja yhdistelmän sukusiitos on 6.25 %). Samoin omistamillani uroksilla astutettujen pentueiden sukusiitos tulee jäämään alle 3 %.


Sukusiitos kertoo sen kuinka paljon koiran isällä ja emällä on yhteisiä sukulaisia takanaan. Mitä suurempi prosentti, sitä enemmän tai sitä lähempää yhteisiä sukulaisia löytyy. Sen sijaan sukusiitos ei kerro sitä, jos koiran toisella vanhemmalla on sama koira useamman kerran takanaan. Koiraa hankkiessa kannattaakin katsella myös pennun vanhempien ja isovanhempien sukusiitosprosentteja. 


Kennel Rayon Lunairen nartut pennutetaan korkeintaan kaksi kertaa ja uroksia käytetään enintään kolmessa eri yhdistelmässä. Nartut pennutetaan toisen kerran vasta sitten, kun on nähty mitä ensimmäisen pentueen pennuista tulee, miten pennut kasvavat ja kehittyvät. Uroksilla voidaan teettää 1-2 pentuetta ja sitten jäädään tarkkailemaan pentujen kasvamista ja kehittymistä. Mikäli kaikki sujuu hyvin, voidaan urosta käyttää myöhemminkin 1-2 pentueeseen. Tästä periaatteesta voin joustaa erinomaisen ja hyvän jälkeläisnäytön omaavan veteraani-ikäisen uroksen kohdalla.


Kennel Rayon Lunairen pennut luovutetaan uusille omistajilleen eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina ja useaan kertaan madotettuina, noin 8 viikon iässä. Kaikki pentueet rekisteröidään Suomen Kennelliiton ohjeiden mukaisesti ja koiran mukana luovutetaan tämän rekisteripaperit. Koiran kauppa tehdään kennelliiton "sopimus koiran kaupasta"-lomakkeella. Pennun mukana uusi omistaja saa tietopaketin rodusta, hoito-ohjeita sekä pussillisen pennun täällä syömää penturuokaa.

© 2017 Kaikki oikeudet kuviin ja teksteihin Riikka Karhunen / Kennel Rayon Lunaire ellei toisin mainita. Kuvia ei anneta virtuaalikennelien käyttöön.