Kennel Rayon Lunaire

Bretagnenbassetteja

Seuraava pentue suunnitteilla 2019

Tara on kasvanut ja kehittynyt mukavasti, mutta saa vielä aikuistua ennen pennutusta. Näillä näkymin kokeilemme pennutusta keväällä 2019. Tara on käynyt silmäpeilauksessa ja omaa terveet silmät, myös POAG-geenitestin mukaan Tara on terve. Taran polvet on tarkastettu tuloksella 0/0. Sydänkuuntelu tehtiin myös ja sivuääniä ei ole. Gonioskopiatutkimuksessa olisi vielä tarkoitus käydä ennen astutusta. 


Kennel Rayon Lunairen pennut luovutetaan uusille omistajilleen eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina ja useaan kertaan madotettuina, noin 7-8 viikon iässä. Kaikki kennelin pentueet ja pennut rekisteröidään Suomen Kennelliiton ohjeiden mukaisesti ja koiran mukana luovutetaan tämän rekisteripaperit. Pentuja ei sijoiteta eikä myydä osamaksulla. Pennun mukana uusi omistaja saa tietopaketin rodusta, hoito-ohjeita, pennun täällä syömää penturuokaa sekä kasvattajan tuen.

Oletko kiinnostunut kasvatistani?

Kuvassa A-pentueen pojat. 

Arttu tutkailee Kaapon suuta jauhelihan maistelun jäljiltä :)

Toivon sinun ja perheesi jo perehtyneen rotuun, jolloin tiedätte millaista perheenjäsentä olette hankkimassa. Onko bretagnenbassetti teille "oikea" rotu? Oletteko hankkimassa kotikoiraa, näyttelykoiraa vai metsästys- ja/tai mejäilykoiraa?


Toivon sinun olevan aktiivinen. Bretagnenbassetti ei sopeudu sohvaperunaksi. Jos se ei metsästä tai mejäile, se tarvitsee muunlaista aktivointia. Sitä se tarvitsee myös metsästyskauden ulkopuolella. Voitko tarjota tämän koirallesi?


Toivon, että sinä ja perheesi olette vakavasi miettineet, onko elämässänne aikaa koiralle. Oletteko valmiit sitoutumaan uuteen perheenjäseneeseenne koko sen elinajaksi? Pikkupennusta aina vanhuuteen asti? Entä jos koira sairastuu? Oletteko valmiit huolehtimaan siitä? Bretagnenbasseteilla (kuten muillakin roduilla) esiintyyy perinnöllisiä sairauksia, jotka voivat tulla esiin juuri sinun koirallasi, vaikka sitä edeltäisi useita sukupolvia terveitä koiria. 


Toivon, että sinä ja perheesi olette miettineet valmiiksi, onko teillä tilaa koiralle? Bretagnenbassetti on sosiaalinen ja seurallinen ja toivon, ettei kasvattini päädy yksinään pihan perälle koiratarhaan. Oletteko miettineet, miten järjestätte koiran hoidon lomamatkojenne ajaksi?


Toivon teidän tiedostaneen sen, ettei koiran "hinta" koostu vain siitä summasta, jolla ostatte pennun kasvattajalta. Koira tarvitsee elämänsä aikana muun muassa ruokaa ja lääkkeitä (madotukset, rokotukset, mahdolliset muut lääkkeet ja lääkärikäynnit). Erityisesti pentu- ja nuoruusvaiheessa se voi tehdä kotona tuhoja ja järsiä jotain uusimiskuntoon. Sille pitää hankkia kuppeja, pantoja, talutushihnoja, valjaita, alusia... Koiran lopettaminenkin maksaa. Lisäksi tulevat vielä näyttely- ja koemaksut matka- ja majoituskuluineen, jos niihin harrastuksiin lähdette mukaan.


Toivon teidän olevan aktiivisia m yös kasvattajan suuntaan. Toivon kuulevani kasvatistani aina silloin tällöin. Sekä hyvät että ikävämmätkin kuulumiset ovat kasvattajalle tärkeitä.

Lyhyesti jalostusfilosofiastani

Kasvatan bretagnenbassetteja pienimuotoisesti ja harvakseltaan. Pyrin valitsemaan yhdistelmät niin, että pennuista kasvaisi kaikilta osin terveitä ja hyväluonteisia rotunsa edustajia. Kaikki jalostukseen käytetyt yhdistelmät olen harkinnut tarkkaan ja pystyn perustelemaan päätökseni. Pentueet olen pyrkinyt suunnittelemaan niin, että pystyn kotiin jäävän pennun kautta jatkamaan jalostustyötäni. Aina se ei onnistu. Tuontinarttuni Kerttu jouduttiin kasvaimien vuoksi steriloimaan ennen astutusta ja Kaapon päätin jättää pois jalostuskäytöstä saatuani tietoja epilepsiaan sairastuneista sukulaisista. 


Jalostusvalinnoillani pyrin tähtäämään bretagnenbassettien geenipoolin laajentamiseen. Näin ollen pentueiden sukusiitos tulee olemaan vähintään neljällä tai viidellä (mieluummin seitsemällä) sukupolvella alle 3 % (käytettäessä täysserkkuja yhdistelmän sukusiitos on 6.25 %). Ajatuksenani on, että nartut tulevat elämänsä aikana tekemään 1-2 pentuetta. Narttu astutetaan toisen kerran vasta kun on nähty miten ensimmäiset pennut kasvavat ja kehittyvät. Mikäli päädyn pennuttamaan koiran toisen kerran, pyrin löytämään uroksen, joka tuo mukanaan uusia geenejä. Erittäin hyvillä perusteluilla voin käyttää aiemman uroksen lähisukulaista. Saman yhdistelmän olen valmis uusimaan mikäli ensimmäinen pentue on ollut pieni tai siihen on syntynyt vain toista sukupuolta olevia pentuja, jotka ovat erinomaisia.


Yhdistelmää suunnitellessani pyrin huomioimaan, että pennuista olisi niin näyttöön, käyttöön kuin kainaloonkin. Välillä joutuu tekemään kompromisseja kun täysin ihanteellisia yhdistelmiä ei ole. Rodun vakavin sairaus on epilepsia (jota virallisten tietojen mukaan esiintyy Suomessa vähän), joten pyrin suunnittelemaan pentueet niin, että vähintään ensimmäisessä kolmessa tai neljässä sukupolvessa ei olisi tiedossani olevia epilepsiaan sairastuneiden koirien vanhempia. Tämäkään ei takaa, että pennut tulisivat olemaan koko ikänsä terveitä. Loppupeleissä se on kiinni siitä, miten geenit ovat sukupolvelta toiselle periytyneet ja miten ne yhdistyvät pennulla. Jalostukseen käyttämäni koirat tulevat olemaan vähintään silmäpeilatut ja gonioskopiatutkitut. Kaikki muut terveystutkimukset ovat plussaa. Pyrin myös huomioimaan, että vähintään toisella koiran vanhemmista on hyväksytty tulos ajo- tai mejäkokeesta. Yhdistelmään valittujen koirien tulee myös luonteensa ja ulkomuotonsa suhteen olla jalostukseen sopivia.

© 2018 Kaikki oikeudet kuviin ja teksteihin Riikka Karhunen / Kennel Rayon Lunaire ellei toisin mainita. Kuvia ei anneta virtuaalikennelien käyttöön.