Kennel Rayon Lunaire

Bretagnenbassetteja

 Ei uusia pentuesuunnitelmia

Tällä hetkellä uusia pentuesuunnitelmia ei ole.Rayon Lunairen pennut luovutetaan uusille omistajilleen eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina ja useaan kertaan madotettuina, noin 7-8 viikon iässä. Kaikki kennelin pentueet ja pennut rekisteröidään Suomen Kennelliiton ohjeiden mukaisesti ja koiran mukana luovutetaan tämän rekisteripaperit. Pentuja ei sijoiteta eikä myydä osamaksulla. Pennun mukana uusi omistaja saa laajan tietopaketin rodusta, hoito-ohjeita, pennun täällä syömää penturuokaa sekä kasvattajan tuen.


Kuvassa A-pentueen pojat. 

Oletko kiinnostunut kasvatistani?

Toivon sinun/perheesi jo perehtyneen rotuun, jolloin tiedätte millaista perheenjäsentä olette hankkimassa. Onko bretagnenbassetti teille "oikea" rotu? Oletteko hankkimassa kotikoiraa, näyttelykoiraa vai metsästys- ja/tai mejäilykoiraa? Bretagnenbassetti ei sopeudu sohvaperunaksi. Jos se ei metsästä tai mejäile, se tarvitsee muunlaista aktivointia. Sitä se tarvitsee myös metsästyskauden ulkopuolella. Voitteko tarjota tämän koirallenne?


Jos haluatte kuuliaisen ja tottelevaisen koiran, älkää ottako bretagnenbassettia. Agility ja Toko eivät ole ne toimivimmat harrastukset bretagnenbassettien kanssa. Yksittäiset koirat näitäkin harrastavat, kun motivointi osuu kohdalleen. Usein nenän antamat viestit ovat vahvempia kuin omistajan antamat ohjeet. Itsepäinen luonne tuo myös omat haasteensa näihin harrastuksiin. Jos sen sijaan haluatte innokkaan seuralaisen metsäretkille tai olette kiinnostuneet metsästämisestä tai mejäilystä, bretagnenbassetti voi olla rotunne.


Toivon, että sinä/perheesi olette vakavasi miettineet, onko elämässänne aikaa ja tilaa koiralle. Oletteko valmiit sitoutumaan uuteen perheenjäseneeseenne koko sen elinajaksi? Pikkupennusta aina vanhuuteen asti? Entä jos koira sairastuu? Oletteko valmiit huolehtimaan siitä? Bretagnenbasseteilla (kuten muillakin roduilla) esiintyyy perinnöllisiä sairauksia, jotka voivat tulla esiin juuri teidän koirallanne, vaikka sitä edeltäisi useita sukupolvia terveitä koiria. Bretagnenbassetti on sosiaalinen ja seurallinen ja toivon, ettei kasvattini päädy yksinään pihan perälle koiratarhaan. Oletteko miettineet, miten järjestätte koiran hoidon lomamatkojenne ajaksi?


Toivon teidän tiedostaneen sen, ettei koiran "hinta" koostu vain siitä summasta, jolla ostatte pennun kasvattajalta. Koira tarvitsee elämänsä aikana muun muassa ruokaa ja lääkkeitä (madotukset, rokotukset, mahdolliset muut lääkkeet ja lääkärikäynnit). Erityisesti pentu- ja nuoruusvaiheessa se voi tehdä kotona tuhoja ja järsiä jotain uusimiskuntoon. Sille pitää hankkia kuppeja, pantoja, talutushihnoja, valjaita, alusia... Myös vakuutus on hyvä olla olemassa. Koiran lopettaminenkin maksaa. Lisäksi tulevat vielä näyttely- ja koemaksut matka- ja majoituskuluineen, jos niihin harrastuksiin lähdette mukaan.


Olethan valmis käymään vierailulla luonani ennen kuin pennut ovat luovutuksessa. Haluan tutustua pennunostajiin ennalta ja pyrkiä löytämään kullekin pennulle oikeat ihmiset.


Jos haluatte ns. paperittoman eli rekisteröimattömän pennun, joudutte kääntymään muiden tahojen puoleen. Pyydän kuitenkin huomioimaan, että ostamalla rekisteröidyn pennun tuette samalla suomalaista koirankasvatusta ettekä pentutehtailijoita. Kennelnimen omaavat ja kasvattajasitoumuksen allekirjoittaneet kasvattajat ovat sitoutuneet rekisteröimään kaikki pentueensa ja pentunsa, myös ne "vahingot". Kennelliiton sivustolta löydätte lisää tietoa muun muassa vastuullisesta koiran kasvatuksesta ja pentueen rekisteröimisestä.


Toivon teidän olevan aktiivisia myös kasvattajan suuntaan. Toivon kuulevani kasvatistani aina silloin tällöin. Sekä hyvät että ikävämmätkin kuulumiset ovat kasvattajalle tärkeitä ja vaikuttavat myös koiranne pentuesisaruksen mahdolliseen jalostuskäyttöön.


Jos bretagnenbassetti tuntuu teille sopivalta rodulta ja olette kiinostuneet kasvatustyöstäni, olkaa rohkeasti yhteyksissä! Tai, jos haluatte kuulla lisää rodusta, olkaa yhteyksissä. Mikäli vielä mietitte onko teistä koiran omistajaksi, mikä on teille sopiva koirarotu tai mitä kaikkea koiran hankkimiseen ja omistamiseen liittyy, suositan tutustumaan rotujärjestön sivujen lisäksi myös kennelliiton ylläpitämään hankikoira.fi -sivustoon. Sieltä löytyy tietoa myös bretagnenbassetista.

Hieman jalostusfilosofiastani

Kaikki jalostukseen käytetyt yhdistelmät olen harkinnut tarkkaan. Koska täysin ihanteelliset yhdistelmät ovat harvinaisia, joutuu valintojen suhteen tekemään yleensä kompromisseja. Tavoitteenani on tehdä ne perustellusti.


Pyrin valitsemaan yhdistelmät niin, että pennuista kasvaisi terveitä ja hyväluonteisia rotunsa edustajia, joista olisi niin näyttöön, käyttöön kuin kainaloonkin. Pentueet olen pyrkinyt suunnittelemaan niin, että pystyn kotiin jäävän pennun kautta jatkamaan kasvatustyötäni. Aina se ei kuitenkaan onnistu, esimerkiksi Kaapon (A-pentue) päätin jättää pois jalostuskäytöstä saatuani tietoja epilepsiaan sairastuneista sukulaisista. 


Valinnoillani pyrin tähtäämään bretagnenbassettien geenipoolin laajentamiseen ja pitämään pentueen sukusiitoksen vähintään neljällä tai viidellä (mieluummin seitsemällä) sukupolvella alle 3 % (käytettäessä täysserkkuja yhdistelmän sukusiitos on 6.25 %). Nartut tulevat tekemään 1-2 pentuetta. Narttu astutetaan toisen kerran vasta kun on nähty, miten ensimmäiset pennut kasvavat ja kehittyvät. Mikäli päädyn pennuttamaan koiran toisen kerran, pyrin löytämään uroksen, joka tuo mukanaan uusia geenejä. Erittäin hyvillä perusteluilla voin käyttää aiemman uroksen lähisukulaista. Saman yhdistelmän olen valmis uusimaan, mikäli ensimmäinen pentue on ollut pieni tai siihen on syntynyt vain toista sukupuolta olevia erinomaisia pentuja.


Rodun terveydellisesti vakavin sairaus on epilepsia (jota virallisten tietojen mukaan esiintyy Suomessa vähän) ja tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei rodussa ole olemassa täysin "puhtaita linjoja" . Pyrin suunnittelemaan pentueet niin, että vähintään kolmessa tai neljässä sukupolvessa ei olisi tiedossa olevia epilepsiaan sairastuneiden koirien lähisukulaisia (sisarukset ja vanhemmat). Tämäkään ei takaa, että pennut tulisivat olemaan koko ikänsä terveitä. Loppupeleissä se on kiinni siitä, miten geenit ovat sukupolvelta toiselle periytyneet ja miten ne yhdistyvät pennulla. A-pentueen kohdalla meillä taisi käydä hyvä tuuri, sillä kaikki kolme sekä vanhempansa ovat/olivat terveitä. Jos minulla olisi ollut nykyiset tietoni sillä hetkellä, kun suunnittelin A-pentuetta, olisi pentue jäänyt tekemättä.


Jalostukseen käyttämäni koirat tulevat olemaan vähintään silmäpeilatut ja gonioskopiatutkitut. Kaikki muut terveystutkimukset ovat plussaa. Pyrin myös huomioimaan, että vähintään toisella pentueen vanhemmista on hyväksytty tulos ajo- tai mejäkokeesta. Yhdistelmään valittujen koirien tulee myös luonteensa ja ulkomuotonsa suhteen olla jalostukseen sopivia.

© 2019 Kaikki oikeudet kuviin ja teksteihin Riikka Karhunen / Kennel Rayon Lunaire ellei toisin mainita. Kuvia ei anneta virtuaalikennelien käyttöön.