Kennel Rayon Lunaire

Bretagnenbassetteja

Uutisia

12.7.2019

Taran ja Uunon pennut ovat jo 12 viikkoisia! Kaikki pennut näyttävät sopeutuneen hyvin uusiin koteihinsa ja tuntuvat luonteiltaan olevan kovin rodunomaisia. Nyt seuraillaan kuinka pennut kasvavat ja kehittyvät aikuisiksi. Toisella pojista (R.L. Beau Roi Érable) on alapurenta ja toinen kives ei ole vielä laskeutunut. 

Jos pentujen kasvu sujuu mukavasti, voisi miettiä Taran toista pentuetta parin vuoden päähän. Jos vain jostain keksin mielenkiintoisen/mielenkiintoisia urosvaihtoehtoja :)


Laumassamme on nyt myös veteraani! Kerttu täytti pari päivää sitten kahdeksan vuotta <3 18.4.2019

Taran pennut syntyivät eilen! Kaikilla on pennuilla on jo uusi koti tiedossa.


Kuvassa äitikoira neljän vauvansa kanssa (kaksi urosta ja kaksi narttua). Pennuilla on myös yksi enkeliveli <3 Poika oli niin isokokoinen, että jäi tiukasti kiinni synnytyskanavaan ja ennätti menehtymään ennen kuin saatiin irti. Tara ja pennut näyttävät voivan hienosti!

30.3.2019

Taran pentujen odotetaan syntyvän pääsiäisen aikoihin!
Pentue täyttää Suomen Bassetkerhon jalostusohjeen suositukset.

14.2.2019
Ystävänpäiväterveiset kaikille ystävillemme! <3


Tara päätti järjestää hieman vipinää mamman elämään ja aloitti huhtikuulle odotetut juoksunsa jo tässä helmikuulla. Tara sanoo, jotta niissä on niin paljon samoja kirjaimia, ettei jaksanut sinne keväämmäksi odottaa. Nyt sitten katsellaan kuinka tässä asiat lutviutuvat ja etenevät. Jos hyvin käy, niin huhtikuun loppu puolella meille syntyisi pentuja.


Godioskopiassa käytiin helmikuun alkupuolella ja Taran silmät ovat täysin kunnossa eli ei todettu ICAA kammiokulman muutoksia. Silmäpeilauksen tulos oli sama kuin vuosi sitten (ei perinnöllisiä silmäsairauksia).

13.12.2018

Viikonloppuna oltiin Taran kanssa Jyväskylässä KV-näyttelyssä ja Tara sai sieltä viimeisen SERT:nsä Suomen muotovaliotitteliä varten. Eilen tein anomuksen valionarvon vahvistamiseksi ja vielä saman päivän aikana se vahvistettiin. Nopeaa toimintaa kennelliitolta :)


Ihka ensimmäiseksi uusilla säännöillä (koetulosvaatimus) valioituneeksi Tara ei päässyt, mutta on kuitenkin ensimmäinen valioitunut bretagnenbassettinarttu. Yksi uros ennätti valioitumaan ennen Taraa.


Bretagnenbassettien jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) hyväksyttiin Suomen bassetkerhon syyskokouksessa ja on nyt käsiteltävänä Suomen Kennelliitossa. JTO-luonnokseen pääset tutustumaan Bassetkerhon sivuilta.

27.5.2018

Päivityksiä tehty sivustolle vähän sinne ja tänne :)
Taran pentuesuunnitelmat on siirretty ensi keväälle/kesälle (2019). Taralla on vielä tarve aikuistua ennen kuin on valmis äitikoiraksi. Terveystutkimuksia on jo tehty ja tähän mennessä tuloksen ovat olleet hyvät. Gonioskopiatutkimuksessa käydään vielä ennen lopullista päätöstä jalostuskäytöstä.


Kevään aikana olemme käyneet Taran kanssa hankkimassa näyttelyistä SERTin ja MEJÄ-kokeesta AVO3-tuloksen. Viimeisellä suoralla tuli kaksi hukkaa, muuten mejäily sujui todella hienosti! Ensimmäinen hukka tuli, kun Tara lähti tarkastuslenkiltä seuraamaan paluujälkeä tai toinen aivan loppumetreillä, kun Tara löysi aukealta jonkin sorkkaa paremman hajun. Siihen asti koko jälki oli edetty maavainulla, mutta tuossa aukiolla neito veteli antaumuksella ilmavainua ja pyrki paikallistamaan ihanan tuoksunlähteen ohi sorkasta. Jossain vaiheessa tätä vuotta ilmestymme taas näyttelykehään (josko saataisiin se kolmas SERT), mutta mejä-kokeet lienevät tältä vuodelta tässä. Emännällä menee hermo, jos joutuu monta kertaa metsään kaiken maailman lentävien ötököiden kanssa. Treenaillaan kesän mittaan omaksi iloksi.


Bretagnenbasseteille on olemassa geenitesti avokulmaglaukooman (POAG) toteamiseksi. Testiä varten koirasta otetaan verinäyte tai posken sisäpinnalta irtosolunäyte ja näyte lähetetään analysoitavaksi Laboklin:lle. Lisätietoa saa Laboklinin nettisivulta ja  minäkin voin vastailla siltä osin kun osaan. Rayon Lunairen lauma on geenitestattu POAG:n osalta: Kerttu ja Tara ovat terveitä ja Kaapo on kantaja. Toisen kantajan tai geneettisesti sairaan koiran kanssa yhdistettynä Kaapon jälkeläiset olisivat voineet olla geneettisesti sairaita.


Emäntä on laajentanut jäsenkorjaamisosaamistaan ja ottanut ihmisten lisäksi hoidettavaksi myös koirat. Jäsenkorjauksessa edetään lihaksia pehmitellen syvemmälle kehoon ja tavoittaana on saada nivelet ja nikamat tasapainoiseen asentoon, jolloin koiran on helppo olla ja hengittää. Jos olet kiinnostunut, niin ole yhteydessä :)


19.10.2017

Kotisivuja on hieman päivitetty muun muassa tulevien pentusuunnitelmien osalta. Tara aloitti jokunen päivä sitten toiset juoksunsa ja saatiin jonkinlainen arvio neidin juoksurytmistä. Näillä näkymin seuraava pentue on suunnittelilla syksylle 2018 mikäli keväälle suunnitellut silmätarkastukset eivät tuo yllätyksiä mukanaan. Taran oma sivukin on viittä vaille valmis julkaistavaksi - lähipäivinä se ilmestynee.


Kuluneen vuoden aikana on seurattu tyytyväisenä Taran kasvamista aikuisemmaksi. Muutamissa näyttelyissä on Taran kanssa käyty kokeilemassa, josko juoksisimme samaan suuntaan ja voisiko tuomarin edessä seisoa nätisti paikallaan. Vaihtelevaa on menestys näissä asioissa ollut. Ajoittain liikutaan sujuvasti samaan suuntaan, mutta se paikallaan seisominen on vähän tylsää Taran mielestä. Etenkin jos seisoessa pitäisi olla nenä mamman haluamaan suuntaan. Toisessa suunnassa tapahtuu kuitenkin jotain mielenkiintoisempaa. Eräässäkin näyttelyssä Tara oli niin kiinnostunut rhodesiankoirien kehän tapahtumista, että yksinkertaisesti suostui seisomaan vain nenä sinnepäin :)


Mejäkokeisiin asti ei tänä kesänä ennätetty, treenailtu on harvakseltaan omaksi ja koirien iloksi. Katsellaan mitä ensi kausi tuo tullessaan siltä osin.


Bretagnenbassettien valionarvosäntöihin tuli muutoksia elokuun alussa. Jatkossa bretagnenbassettien muotovalion arvoon vaaditaan tulos ajo- tai mejä-kokeessa. Lisätietoja asiasta löytyy kennelliiton sivulta.8.8.2016

"Tähän päättyy paljon hyvää, paljon kaunista.

Mut mä tiedän, et on turha armoo viivyttää"

Tänään jouduimme yllättäen hyvästelemään laumamme vanhimman, rakkaan Kheian, vain 8-vuoden iässä. Kheian vatsasta löytyi pernakasvain, joka oli valitettavasti kerinnyt jo leviämään maksaan ja suoliliepeeseen.


Kheia oli lähes loppuun asti oma reipas itsensä. Viimeisenä perjantaina söi huonosti ja aristi turvonnutta vatsaansa. Oireet täsmäsivät suolitukokseen, joten koetimme viikonlopun aikana saada oletetun tukoksen liikkeelle parafiiniöljyn voimin. Vatsan turvotus ei kuitenkaan ruvennut viikonloppuna laskemaan ja Kheian olokin vaikutti tukalahkolta. Kheia ähisi siihen malliin, että vatsassa on liikaa tavaraa. Tänään menimme sitten eläinlääkärille. Jo kuvat paljastivat, että kyse taitaakin nyt olla ikävämmästä asiasta kuin suolitukoksesta. Päädyttiin avaamaan Kheian vatsa ja katsomaan olisiko vaiva vielä hoidettavissa. Avaus paljasti karun tilanteen ja Kheian parasta ajatellen päädyttiin siihen ratkaisuun, ettei Kheiaa enää siitä nukutuksesta herätetty.


Vietin Kheian kanssa viimeiset hetket, leikkausta odotellessa, eläinlääkärin lähellä olevan puistoalueen penkillä istuskellen. Kheia koitti napsia ohilentäviä kärpäsiä ja nautiskeli mamman rapsutuksista ja jakamattomasta huomiosta. Kaiken olisi kruunannut ohi lyllertävä siili tahi nopeampi liikkeinen orava.21.4.2106

Rayon Lunairen porukkaan on liittyen uusi pieni bretagnenalku Tara. Tara on kotoisin Alankomaista ja tuo mukanaan runsain mitoin uutta verta suomalaisten bretagnenbassettien kantaan. Kaiken mennessä hyvin Tara olisi tarkoitus pennuttaa parin vuoden päästä.


Bretagnenbassettien JTO on tekeillä. Tähän liittyen bretagnenbassettien omistajille ja kasvattajille on tehty kyselyt, joilla pyritään keräämään tietoa rodun terveydestä, luonteesta, käytöksestä ja lisääntymisestä. Kyselyt löytyvät suomen bassetkerhon sivulta. 24.10.2015

Uusi aluevaltaus Rayon Lunairen sakille: Kaapo kävi luonnetestissä (LTE) testaamassa miten suhtautuu rämiseviin tynnyreihin, epämääräisiin kelkka-ukkoihin ja uhkaaviin tilanteisiin. Kaapo selvisi testistä aikalailla sen mukaan, miten emäntä oli ajatellutkin. Käytös oli hyvin bassettimaista. Pisteitä Kaapo sai 80.


Loppu vuodelle koiramaisia suunnitelmia on tällä hetkellä parin näyttelyn verran. Katsellaan mihin suunta vie jatkossa.


A-pentue on ennättänyt täyttämään kolme vuotta ja Kheia on jo kovaa vauhtia matkalla kohti veteraani-ikää. Ensi heinäkuussa Kheia täyttää 8-vuotta, mikä oikeuttaa osallistumaan veteraaniluokkaan koiranäyttelyissä. Katsellaan ja tuumaillaan, josko Kheia vielä sen verran näyttelykehässä piipahtaisi.


30.4.2015

Kerttu steriloitiin kohdusta löytyneiden kasvainten takia. Pentusuunnitelmia ei siis tällä hetkellä ole!


3.4.2015

Kesälle 2015 suunniteltu pentue siirtyy Kertun viimeaikaisista vatsavaivoista johtuen alkuvuoteen 2016. Tuolloin pennut syntyisivät arviolta helmi-maaliskuussa.

29.9.2014

Kaapo ja Kerttu kävivät noin viikko sitten Kuopiossa tarkastuttamassa silmät ja polvet. Molemmilla polvet pysyivät nätisti paikoillaan eli polvitarkin tulos oli 0/0. Virallisen polvitarkastuksen teki ell Liisa Jalkanen. Virallinen silmätarkastus ja gonioskopia kertoi molempien silmien olevan terveet. Kummallakaan ei ole merkkejä perinnöllisistä silmäsairauksista ja penktinaattiligamentit kammiokulmassa ovat kunnossa . Tämä mahdollistaa normaalin nestekierron silmässä niin, että myös silmän paineet pysyvät normaaleina. Silmätarkastukset teki ell Päivi Kallioniemi.


Joten suunnitelmat ensi kesän B-pentueen suhteen jatkuvat <31.9.2014

A-pentueella tuli elokuun lopussa kaksi vuotta täyteen. Ovat nyt saavuttaneet niin sanotun aikuisiän.


Heinäkuun lopussa käytiin Kaapon kanssa Joutsan näyttelystä hakemassa pojan ensimmäinen SERT ja VSP-ruusuke. Tuomari Pekka Teini kehui Kaapon esiintyvän itsevarmasti, eikä rokottanut Kaapon tavasta kantaa häntäänsä muiden koirien läsnäollessa, toisin kuin useimmat tuomarit.


Elokuussa osallistuttiin Sawo Shown näyttelyihin Kuopiossa ja Kerttu sai sunnuntaina toisen SERTinsä ollen tuomari Dick Ruttenin mielestä toiseksi kaunein narttu sinä päivänä. Kaapo hankki Sawo Showsta lähinnä lisää kokemusta. 


Kaapon kanssa käytiin myös Maailman Voittaja näyttelyssä katselemassa, josko maailmalta olisi tullut fauve edustajia kisailemaan. Suomalaisten lisäksi paikalla oli fauveja Ruotsista ja Venäjältä. Maailman Voittaja tittelit menivät Suomeen ja Ruotsiin.
MV-14 Easeful Tokaji Aszu (FIN)
MV-14 Easeful Tequila Rose (FIN)

VMV-14, ROP Shiroblam First Slip (SWE)

JMV-14 , VSP Whistlewood's Maris Piper (SWE)


Loppu vuodelle ei ole enää näyttelyjä suunnitteilla. Katsellaan niitä sekä mejä-kokeita taas ensi vuonna. Terveystarkastuksissa olisi tarkoitus käydä Kaapon ja Kertun kanssa loppuvuoden aikana.


11.7.2014

Tämän vuoden synttäriputki on avattu. Kerttu täytti eilen 3 vuotta ja Kheia ylihuomenna 6 vuotta. Niin se aika vaan kuluu, Kaapollekin tulee elokuun lopussa kaksi vuotta täyteen! Ensimmäiset synttärisankarit viettävät syntymäpäivänsä reissun päällä ukin ja mummon kanssa. Emäntä ja Kaapo juhlistavat niitä kotasalla ja näyttelyreissulla. Katsellaan sitten Kaapon juhlien aikaan, josko saataisiin kaikki kolme koiraa samaan paikkaan juhlia viettämään :)


Kaapon ja Kertun kanssa osallistuimme toukokuun lopulla mejä-kokeeseen helteisessä säässä. Kaapo suoritti avo-jälkensä 44 minuutissa (raja 45min), käyden matkan varrella vesipoterossa makoilemassa. Kertulla aika loppui kesken, kun matkan varrella piti pysähtyä pyörimään jossain ihanassa tuoksussa. Mitään näkyvää sillä paikalla ei ollut, mutta Kertun mielestä se oli ihana. Lieneekö jäljen lähistöllä yön aikana liikkunut karhu jättänyt siihen merkkinsä? 


Parissa näyttelyssä olemme alkuvuodesta käyneet. Kaapon kanssa Bassetkerhon erikoisnäyttelyssä Tampereella ja lomareissun yhteydessä piipahdettiin Kaapon ja Kertun kanssa Forssassa näyttelyssä. Loppu vuodelle on muutama näyttelykäynti vielä suunnitteilla. Ja ensi vuodelle haaveilemme fauvepennuista. Katsellaan mitä aika tuo tullessaan :)30.12.2013

Kaapo osallistui messukeskuksen näyttelyihin lauantaina (PMV -13) ja sunnuntaina (V -13). Ollen molempina päivinä EH:n arvoinen. Kaapo on kehässä kovasti erimieltä mamman kanssa siitä mihin suuntaan ollaan menossa. Kaapo haluais ympyrässä juoksemisen sijaan mennä "jutustelemaan" muiden koirien kanssa. Jatkamme siis treenejä.


Kennelin kuulumisia voi seurata myös facebookin kotisivuilla.1.9.2013

A-pentueella tuli viikolla vuosi täyteen. Onnea vielä koko kolmikolle.


Eilen osallistuttiin koko oman kolmikon voimin basu- päevään Kuopion Musti ja Mirri - areenalla ja Kaapo luovutti verinäytteen Hannes Lohen tutkimussäätiön käyttöön (www.koirangeenit.fi).3.8.2013

Kaapo ja Kerttu osallistuivat Iisalmen KV-näyttelyyn. Pekka Teinin arvostelussa Kerttu oli AVO EH 2 ja Kaapo JUN ERI 1, SA, VA-SERT, PU4. Todella hieno suoritus Kaapolta. Kaiken kaikkiaan näyttelyyn osallistui 16 bretagnenbassettia, mikä on huima määrä tässä rodussa. Narttuja oli 10 ja uroksia 6.


Loppuvuoden osalta näyttelyreissut ovat vielä harkinnassa.13.7.2013

Synttäreitä on tullut vietettyä ihan urakalla. Ensin Kertun 2-vuotis juhlat ja nyt Kheian 5-vuotis synttärit. Sitten ennätetään hieman huilia ennen A-pentueen vuoroa.


Kaapo on viime aikoina ruvennut tuunaamaan avoimiksi unohtuneiden kaapinovien kulmia sekä ovenkarmeja ja lattialistoja. Emäntä toivoo pojan palaavan lelujen ja tyynyjen suolistamiseen.


Kaikki kolme koiraa olivat 6.7.13 mukana Mikkelin KR-näyttelyssä, jossa esiintyi kaiken kaikkiaan kahdeksan rodun edustajaa. Kaapo oli JUN EH 2, Kerttu NUO ERI 1, SA, PN2 ja sai ensimmäisen SERTinsä. Kheia oli VAL ERI 1, SA, PN1, ROP. Eli vallan mainio suoritus :)


Kheiaa ei tulla toistaiseksi näyttelykehissä näkemään. Harkitaan asiaa uudestaan sitten veteraani-iässä. Nyt on testattu sisä- ja ulkonäyttelyt ja molemmissa rouvaa kiinnostaa eniten maahan/lattialle mahdollisesti tippuneet namit ja muut herkut eikä suinkaan kehässä esiintyminen.


Sekä Arttu että Luna ovat piipahtaneet äitiä ja veljeään moikkaamassa. Molemmat ovat kasvaneet ja kehittyneet hyvin, ilman häntämutkaa kehoittaisin viemään näyttelyihin. Kovin samannäköisiä ovat kaikki, Luna on vain paljon sirompi kuin veljensä. Luna on myös sirompi kuin Kheia-äiti.2.5.2013
Kaapo aloitti näyttelyuransa Kuopion KV-näyttelyn pentuluokassa saaden kunniapalkinnon ja ollen ROP-pentu. Kheia oli matkassa opettamassa Kaapolle kuinka näyttelyssä käyttäydytään. Kheiaa ei tosin itse näyttelyhomma kovinkaan paljon kiinnostanut. Siitä huolimatta Kheia oli VAL ERI1, SA, PN2 ja CACIB. Molemmat saivat ruusukkeen ja palkintopokaalin. 6.5.2013

Kerttu oli viikonloppuna Rautalammilla mejä-kokeessa ja kotiin palattiin AVO-1 (42pist) tuloksen ja hienon pokaalin kera. Kerttu sai kolmanneksi isoimmat pisteet avoimessa luokassa ja oli koko kokeessa neljänneksi paras (kokeeseen osallistui 12koirakkoa). Laukauksensietotesti meni hienosti ja koe kaiken kaikkiaan hyvin. Kerttu toimii jäljellä kerta kerralta paremmin. Aikaa jäljellä kului 40 minuuttia 45 minuutin ollessa aikaraja. Tuomari kehottikin treenaamaan lisää, sillä nykyisellä vauhdilla aika loppuu kesken voittaja luokassa, jossa matka on avointa luokkaa pidempi. Tuomarin mielestä Kertulla on hyvät mahdollisuuden siirtyä nopeastikin VOI-luokkaan. :)


Tuomarina Kertun jäljellä olleen  Olavi Nurmirannan koeseloste Kertun suorituksesta: "Lähtömakaus osoitetaan, Kerttu lähtee aristellen veriuralle, jäljestys on verkkaista ja vaatii joitakin kehoituksia. Kerttu etenee tarkasti, 2. osuudella pientä tarkistusta, makaukset merkataan, kulmat tarkasti. Kaato kiinnostaa. Lisää maastoharjoitusta, niin vauhti paranee." 


Emäntä on erittäin tyytyväinen Kertun suoritukseen ja kyllähän tässä vähän sellainen olo tuli, että pitänee viedä Kerttu kokeeseen toistekin. Katsellaan ja mietiskellään miten asian suhteen edetään.30.4.2013

Kerttu avaa Rayon Lunairen koirien kokeissa käynnit osallistumalla toukokuun alussa mejä-kokeeseen Rautalammilla. Katsotaan kuinka kokeessa käy, treeni on ollut aika minimissään ja laukauksensietoa ei ole vielä testattu ollenkaan. Treenausta jatkettaneen meni kokeessa miten vain ja katsellaan sitten jatkossa osallistutaanko kokeeseen uudestaan. Kaapo on myös päässyt treenaamaan mejää parin pikku jäljen verran. Hyvältä näyttää, joten treeniä jatketaan. Kenties sitten aikanaan mennään Kaaponkin kanssa kokeeseen. Kheia tuskiin mejäkokeisiin osallistuu, sillä kun ei enää jalostuksellisesti ole tarvetta käyttötulokselle, kohtukin poistettiin kevään aikana. 


Kaapo ja Kheia avaavat kuluvan vuoden näyttelykauden toukokuun lopussa Kuopion KV-näyttelyssä. Kaapo osallistuu tuolloin epäviralliseen pentuluokkaan ollen päivää vaille 9 kuukautta, mikä oikeuttaisi osallistumaan junioriluokkaan. Toisaalta hyvä näin, sillä Kaapo on nypitty ja karva tuskin ehtii kasvaa näyttelykuntoon. Täytyy myöntää, että pojassa on aika hyvin karvaa. Tiesi nyppineensä :) 

Kuopiossa jännitetään myös löytyykö Kheialta innostusta ulkonäyttelyihin. Sisänäyttelyissä suurin kiinnostuksen kohde on ollut lattiassa olevat hajut ja sinne mahdollisesti tippuneet herkut. Toisaalta viime syksyn erikoisnäyttelyssä ranskalainen tuomari totesi, ettei se haittaa, jos koira juoksee kehässä nenä maassa. Kyseessä on kuitenkin jäljestävä rotu.


Kuopion näyttelyn lisäksi suunnitelmissa on käydä myös Mikkelin ja Iisalmen näyttelyissä, sekä mahdollisesti loppu vuodessa Helsingissä messukeskuksen näyttelyissä. Vielä on ratkaisematta mitkä koirat näihin näyttelyihin osallistuvat. Muita näyttelyitä vielä pohdiskellaan ja suunnitellaan.


Kotisivuja päivitetään tässä pikku hiljaa.

A-pentueen isänisän takaa löytyi lisää esivanhempia, joista yksi löytyy myös Kheian takaa. Tämä nostaa hieman A-pentueen sukusiitosprosenttia (2,43 % -> 2,5 %).

© 2019 Kaikki oikeudet kuviin ja teksteihin Riikka Karhunen / Kennel Rayon Lunaire ellei toisin mainita. Kuvia ei anneta virtuaalikennelien käyttöön.